Allergen |
Produkt |
1. Glutenholdige kornprodukter | Har du cøliaki, skal du undgå kostens indhold af gluten og derfor holde en diæt uden hvede, rug og byg. |
2. Krebsdyr | Rejer, krebs, jomfruhummer o. lign. |
3. Æg | Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle. Man kan heller ikke tåle økologiske æg. I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra kylling, kalkun, høne osv. |
4. Fisk | Allergi over for fisk skyldes oftest, at man reagerer på et protein i fiskekødet. Dette protein findes hos mange fisk, og de fleste mennesker med fiskeallergi har derfor allergi over for næsten alle slags fisk. Har du allergi over for tunfisk, er det dog muligt, at du kun reagerer på denne ene fiskeart. Allergenerne i fisk er meget varmestabile. Det betyder, at du ikke kan koge eller stege allergenerne væk. Desuden får meget følsomme personer allergiske reaktioner, hvis de indånder dampen fra fiskekogning. Histamin tilhører gruppen af biogene aminer, som kan findes naturligt i bl.a. fisk. Hvis fisken har været opbevaret for varmt, kan bakterier, som findes på fisken, danne så store mængder histamin, at man får symptomer som ved allergi. |
5. Jordnødder | Karry (Bukkehornsfrø), Grønne ærter, soja, lupin og linser. |
6. Soja | Lecithin E 322. |
7. Mælk (herunder laktose) | Alle produkter hvor der er anvend mælkeprodukter. |
8. Nødder | Ved allergi over for nødder er det vigtigt, at du undgår at spise de nødder, du ikke kan tåle. At du reagerer på én slags nød, betyder ikke nødvendigvis, at du også reagerer på andre nødder. Ved allergi over for hasselnødder er det dog almindeligt også at reagere på andre trænødder som fx valnød. Nødder, som ofte giver allergiske reaktioner: Cashewnød. Hasselnød, Mandel, Paranød Valnød |
9. Selleri | Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved birkepollenallergi: Frugter: Abrikos, Blomme, Fersken, Kirsebær, Kiwi, Nektarin, Pære, Æble Grøntsager: Gulerod, Kartoffel, Tomat, Peberfrugt, Selleri |
10. Sennep + sennepsfrø | Alle steder hvor produktet anvendes |
11. Sesamfrø | Vær opmærksom på Tahin, der er lavet af sesamfrø. |
12. Svovldioxid og sulfitter | Alle produkter der er mærket med disse stoffer. E 220 Svovldioxid E 221 Natriumsulfit E 222 Natriumhydrogensulfit E 223 Natriumdisulfit E 224 Kaliumdisulfit E 226 Calciumsulfit E 227 Calciumhydrogensulfit E 228 Kaliumhydrogensulfit |
13. Lupin | Lupinbønner kan give alvorlige allergiske reaktioner. Anvendes ofte i glutenfrie produkter. |
14. Bløddyr (muslinger, snegle og østers m.m.) | Skaldyr er leddyr og bløddyr. Leddyr omfatter rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber. Bløddyrene omfatter blåmuslinger, østers, blæksprutter og snegle |